Q1) Is the University AICTE Approved ?


Ans : University is UGC approved and does not come under the purview of AICTE approval for running technical courses as per the judgment of the Honb'le Supreme Court in BharathiadarshanVs AICTE . However the syllabus is at par with the AICTE standards and guidelines.

Q2) Is Emcons Business Academy approved by AICTE ? What is the status of the Institute ?

Ans : No it is not approved by AICTE .Emcons Business Academy is the authorisedCounselling cum Admission Centre of the Swami Vivekananda University , Sagar,MP . In addition to the admissions done, the Institute imparts tutorial assistances to all technical students with adequate practicals and workshops in line with the needs of the industry and curriculum as per the facilities available and making the students get ready to appear in the University exams held at MP. After the courses are completed , Placements are given to the students.

Q3) Is Registration done On Line or Hard Copy of the Admit Cards given ?

Ans : Registration is done on On Line Basis only and no hard copy is issued.

Q4 ) Can we get Government Jobs after qualifying the Diploma  or B.Tech Exams ?

Ans : Yes , you can view the various openings in Govt Jobs notifications where eligibility for the job  is a Diploma or Degree from any AICTE  /UGC recognized University .

Q5) How are the practicals done ? What is the infrastructure facilities available with the Institute ?

Ans :Practicals are done to the extent laboratory facilities are available in the institute due to space constraints and which are in the process of getting augmented and the practicals has to be shared by all the students together. Leftover practicals may be done at own cost as per the syllabus with any other Institutes and with own efforts. However, any deficiency in practicals as per the syllabus will be compensated through adequate Industry Specific Workshops which will be done in elsewhere establishments of the Institute to facilitate technical learning and soft skill developments. Survey for Civil Engg Stream and Designing are done at regular intervals.

Q6) Is the Diploma /Degree Courses equivalent to Distance Learning ?

Ans : No , the courses are not Distance Learning as AICTE does not recognize technical education under Distance Learning Mode.

Q 7) Do you provide books and uniforms ?

Ans : No, these are to be provided by the students themselves at their cost .

Q 8 ) Are the Fees Refundable ?

Ans : No the fees once paid are not refundable / non transferable. Even if any student drops off before completion of course, he will have to clear entire university fees and not only partially for semesters attended. .

 

Copyright © 2010 Emcons Business Academy. All rights reserved.